google-site-verification: googlec8871940a472dc16.html

Hoe lang duurt het voor ik m’n visum heb voor Dubai?

#VraagaanPaul Hoe lang duurt het voordat ik mijn visum heb?

Ik zeg; minimaal 2 weken als je bereid bent om heel veel geld uit wilt geven aan 'urgency fees'. En reken gewoon op 2 maanden. En na die twee maanden heb je je residence visum wat meestal 3 jaar geldig is en blijft. Het het voordeel is dat een aantal stappen eenmalig zijn. Zo wordt je oogscan en ook je vingerafdrukken slechts eenmalig vastgelegd en als je je visum wilt verlengen (zelfs als je dat doet in een andere Freezone in een ander Emiraat!) dan hoef je niet weer je oogscan en vingerafdruk te doen. Die liiggen al opgeslagen in een centrale gegevensbank, dus dat scheelt weer. Dat is zelfs het geval als je van Emiraat naar Emiraat verhuist(!)

Als je een Freelance bedrijf hebt, of 'gewoon' in dienst treedt bij een bedrijf dat niet van jou is, dan is je visum tegenwoordig 3 jaar geldig, en als je investor bent in je eigen bedrijf, en het is geen freelance-bedrijf, dan is je visum altijd 3 jaar geldig. De verlenging daarna is een relatief eenvoudig proces waar je mijn diensten niet voor nodig hebt. Let wel op! Laat je visum niet verlopen, want dan is verlenging beslist geen eenvoudig proces. Ik ken helaas een geval waarbij het visum 3 dagen verlopen was, en het hele proces van voren naar achteren opnieuw gedaan moest worden.

Voor de eerste aanvraag ligt dat anders want die is iets ingewikkelder. Het Engels op de formulieren is soms wat cryptisch (want gewoon niet zo goed vertaald uit het Arabisch) en de regels variëren toch ook nog wel zo elke 4 maanden. Die cryptische vertaling begint al bij de naam van de rol van de persoon die je begeleidt bij de visumaanvraag. Die heet PRO, en dat staat inderdaad voor Public Relationship Officer. Welnu, dat is in Engeland en in het engels een heel ander soort functie dan iemand die je papieren voor je invult (en van bureau naar bureau loopt om ze te laten bestempelen). Dus daar begint het al; het cryptische engels. 'You should hire a P.R.O.!' en je denkt, als ondernemer die start in een vreemd en ver buitenland; 'daar ben ik nog lang niet aan toe'. Maareh...eigenlijk dus wel.

Dan nog even de vraag wie zich P.R.O mag noemen. Welnu dat mag iedereen die een Emirates ID heeft / een residence visum, en die van jou een brief heeft op briefpapier (en natuurlijk voorzien van stempel, want zonder stempel is in dit land elk document nog steeds niets waard) met jouw handtekening. Daarmee is die P.R.O. nog lang geen attorney maar is wel bevoegd om eenvoudige zaken voor je te behartigen in de UAE. En dat kan je, zeker in het begin, veel heen en weer gevlieg schelen.

© Hilda van der Tuin, november 2021