google-site-verification: googlec8871940a472dc16.html

Meer geld overhouden, zo kan het ook. 

Stel, je goede voornemen voor 2019 is 'meer geld overhouden'. Dan zou het kunnen zijn dat je begrijpt dat de grootste kostenpost in Nederland niet je auto, niet je huis, maar de belastingdienst is. En dan zou je dus na kunnen denken over het vermijden, ontwijken, van belastingen. De eenvoudige oplossing is: koop een heel groot huis, neem een hypotheek en trek de rente van dat huis af van je belastbaar inkomen. Dat mag weliswaar in steeds mindere mate, maar levert nog steeds een groot belastingvoordeel op. En dat is meteen de meest voorkomende vorm van belastingontwijking waarmee ik aan wil geven dat belastingontwijking volkomen legaal is (en zo oud als de belastingen zelf).

Stel dat je daar even geen zin in hebt. Bijvoorbeeld omdat je weet dat onroerend goed op de lange termijn ongeveer 1% beter rendeert dan de inflatie. Dan zijn er andere oplossingen. 

Een daarvan is radicaal; verhuis naar een belastingvrij land. Bij voorkeur een veilig en modern belastingvrij land en dan kom je al snel bij de Verenigde Arabische Emiraten. 

Een minder radicale variant is; start daar een bedrijf en waarborg dat er omzet ontstaat. De winst (omzet minus kosten) is in de VAE onbelast. En dat blijft nog wel even zo, ik heb in al die jaren nog nooit iets gelezen over een voorgenomen belasting op bedrijfswinsten. Die omzet die gegenereerd wordt kan bijvoorbeeld ook het uitlenen van een idee zijn, of van een creatief bedachte naam; daar mag je royalties voor vragen. En als de inkomsten over die royalties terecht komen in de VAE (en dus op een VAE bankrekening) dan zij ze onbelast. 

Dat scheelt een hoop; en niet alleen in 2019. Dat scheelt jaar-op-jaar een hoop. En het scheelt ook een hele hoop administratie. Het invullen van een VPB aangifte in Nederland (winstbelasting toepaspaar op bv’s) is dermate ingewikkeld dat je dit vrijwel altijd door een accountant zult moeten laten doen en dan ben je al heel snel €1.500 per jaar verder. Daar komt dan ook nog de onzekerheidscomponent bij. Die aangiftes gaan meestal twee jaar terug. En dat betekent dat als er vragen komen van de belastingdienst (en die kunnen grote financiële gevolgen hebben) deze gaan over de vraag wat er nu exact twee of drie jaar geleden is gebeurd. Dit (kosten, en onzekerheid) is dus allemaal te vermijden. 

Dan de hamvraag; alle kosten overziend, wanneer is dit nu interessant? 

Als ik alle kosten realistisch inschat (vliegtickets, starten eigen bedrijf etc. etc.) dan is vanaf zo'n €15.000 - €20.000 bruto winst per jaar in Nederland het toch wel interessant; vooral als je in de UAE mogelijkheden ziet om je bedrijf uit te bouwen (als is het maar een klein beetje) of je expertise te vermarkten.

© Hilda van der Tuin, september 2021