google-site-verification: googlec8871940a472dc16.html

Stakingswinst maakt de verkoop van je bedrijf soms tot een hel. 

Stakingswinst, wat is dat eigenlijk?

Dat is het verschil tussen de waarde bij de start van het bedrijf en de waarde bij het einde van het bedrijf (bijvoorbeeld bij overdracht) wat je moet afrekenen met de belastingdienst. In box 1 wel te verstaan.....

Met andere woorden; heb je na twee decennia zwoegen, risico nemen, geluk hebben en succes een mooi bedrijf opgebouwd en ook nog een goede koper gevonden, dan staat in Nederland rupsje nooit-genoeg klaar om 'even' af te rekenen. Dat 'even' kan tussen aanhalingstekens om twee redenen: 

  1. De stakingswinst berekenen is een vak apart, het is ingewikkeld en zeer vatbaar voor jarenlange discussies met de fiscus met bijbehorende jarenlange onzekerheid.
  2. Het bedrag waar het om gaat is niet 'even' te betalen. Heel vaak geldt bij bedrijfsoverdacht dat de som niet ineens wordt betaald, maar in fases. Deze fases zijn vaak bedoeld om te testen of hetgeen de verkopende partij vertelt allemaal waar is, en heel vaak ook om de verkopende directeur/eigenaar nog ’  jaar of twee te binden aan het verkochte bedrijf, zodat hij (sorry dames, maar er zijn verdraaid weinig vrouwen die een bedrijf opbouwen en verkopen) het goede nieuws kan vertellen in de markt en daarmee de ontvangen goodwill kan rechtvaardigen. En de belastingdienst heeft geen boodschap aan die fasering. Met andere woorden; de tent is verkocht voor een miljoen, en het gegeven dat je dat bedrag in fases uitgekeerd krijgt is onbelangrijk; er moet worden afgerekend in box 1 en wel meteen en volledig in het eerste jaar na de verkoop. To add insult to injury wordt er ook nog heel goed gekeken of er niet bedrijfseigendommen verhuizen naar privé, want ook daarover moet dan worden afgerekend. En het gaat dan niet om auto's (want die vallen sowieso onder een ander regime) maar om gemier over kopieerapparaten, printers en dat soort zaken. Heb je tot overmaat van 'ramp' ook nog een bedrijfspand in de zogenaamde TBS-regeling zitten dat meegaat in de deal-van-je-dromen, dan moet over de stijging van de waarde van dat zakelijke onroerend goed eveneens worden afgerekend, in - au! - box 1.

Kortom; geen feest.

En je begrijpt waar dit heen gaat; heb je een écht goed idee (en zeker....heb je een octrooi) overweeg dan vier keer of Nederland het ideale land is om dat idee of octrooi tot wasdom te laten komen. Misschien is starten hier inderdaad heel veel eenvoudiger (met al het ambtelijke feestgedruis rondom start-ups), maar op een aangename manier een overdracht organiseren is èn een heel stuk ingewikkelder, èn - fiscaal gezien - een heel stuk duurder.

Elk van de Emiraten zal je met open armen ontvangen en aldaar kun je genieten van een tax-free overdracht van je bedrijf.  


© Hilda van der Tuin, september 2021