google-site-verification: googlec8871940a472dc16.html

Ik word ontslagen. Wat nu? 

Het ene moment heb je een baan in de Verenigde Arabische Emiraten, en het volgende moment sta je vol twijfels over jezelf op straat. 

Als het al een tijdje slecht gaat bij het bedrijf waar je werkt voel je je ontslag meestal wel aankomen. Maar als het dan daadwerkelijk gebeurt, komt de klap toch vaak keihard aan. 

Werkgevers in de UAE zijn ook niet van die communicatietalenten is onze ervaring, dus je staat soms letterlijk op de dag dat je te horen krijgt dat je wordt ontslagen op straat. Met je verhuisdoos met spullen. 

Onze aanpak en strategie stemmen we steeds met jou af. Ontslagzaken zijn ook voor mij als jurist pittig, omdat er op heel korte termijn gehandeld en gereageerd moet worden in de UAE.  Dus dat betekent heel snel schakelen, en veel weekend- en avondwerk om snel tot overeenstemming te komen. 

Als je niet wilt dat ik als advocaat optreed, bijvoorbeeld omdat je de situatie niet wilt laten escaleren, dan respecdteer ik dat hoewel ik weet dat ik als mediator voldoende communicatievaardigheden heb om de situatie juist te deescaleren. 

In dat geval doe je alle communicatie zelf, en ben ik op de achtergrond alleen als adviseur voor je aanwezig. 

Misschien ben je volledig murwgeslagen, overspannen of zit je tegen een burn-out aan. In zo'n geval bescherm ik je, hoef je helemaal niet met je ex-werkgever te communiceren, en stem ik doorlopend met je af zonder onnodige stress te veroorzaken.  

We spreken ook af wat voor jou het beste werkt. WhatsApp, e-mail, gewoon bellen. Jij bepaalt. 

Misschien voel je je al overspannen en staat je werkgever klaar met een ontslagbrief. Mijn advies is in zo'n situatie altijd om eerst naar een dokter in de UAE te gaan en een doktersverklaring te halen, voor je eventueel overweegt om naar Nederland terug te gaan. Dat is niet om medische redenen, maar om juridische redenen. Zonder zo'n doktersverklaring uit de UAE ben je officieel niet ziek in de UAE, en dat verzwakt je positie en vermindert daardoor wat ik voor je kan doen. 

Daarna neem ik de communicatie met de werkgever over, en begeleid ik jou en hen naar een werkbare oplossing. 

Als je graag terug wilt naar Nederland, dan is dat geen groot probleem. Ook dan kan er nog wel, met wat kunst- en vliegwerk iets geregeld worden om het visum in de UAE te annuleren en een regeling te treffen. 

Niet iedereen gedijt goed in het Midden-Oosten. Het omgaan met de verschillende culturen, met collega's die vanuit onze Nederlandse perceptie er op los liegen of tergend lui zijn, de trage besluitvormingsprocessen, de bureaucratie, het gebrek aan resultaten, gecombineerd met alle issues rondom het verplaatsen van een geworteld gezin vragen veel van mensen. En gewoon in het Nederlands kunnen werken gaat toch vaak stukken sneller en gemakkelijker. Much is lost in translation. 

Geld en een huis met een zwembad maakt dat niet altijd goed. 


En dan hebben we nog een veel voorkomende situatie, en die is dat er al maanden niet uitbetaald is. Het ene na het andere verhaal wordt bedacht om je toch aan het werk te houden. En je gaat uit jezelf ook niet zo gauw weg als je nog veel geld tegoed hebt van je werkgever. 

Voor mij als resultaatgerichte jurist is deze situatie het lastigst, want van een kale kip kun je niet plukken, en er zijn in de UAE nog te weinig juridische middelen om in zo'n geval betaling af te dwingen. Zo functioneren rechtbanken niet altijd zoals het zou moeten, is het faillissementsrecht onvoldoende ontwikkeld, kun je bedrijven te makkelijk opdoeken, en vluchten directeuren te gemakkelijk naar het buitenland.

Aan een advocaat in Nederland heb je in alle hiervoor omschreven situaties niets, zo is mijn ervaring. Het verbijstert mij dat een advocaat überhaupt zaken aanneemt met betrekking tot een rechtsgebied waar ze werkelijk geen enkele kennis van heeft. 

Alleen al vanuit het aansprakelijkheidsperspectief vind ik dat een gigantisch risico. Toch komt het heel regelmatig voorbij; de advocaat die door het Nederlandse bedrijf met een vestiging in de UAE wordt ingehuurd en wartaal uitslaat. (“in het recht van Dubai geldt…” dat heb ik dus echt ’n keer gelezen van zo’n advocaat: ‘het recht van Dubai’.) 

Kortom, verwacht je binnenkort ontslagen te worden, of zit je tegen een burn-out aan en wil je eigenlijk naar Nederland? Neem contact op met mij. Dan kijken we samen wat voor jou op dit moment de beste optie is. 

© Hilda van der Tuin, november 2021