google-site-verification: googlec8871940a472dc16.html

Familie sponsoren op een Free zone licentie

Vraag: #Paul, is het altijd mogelijk om familieleden te sponsoren met een license van een freezone? Ik (v) ben zelfstandig ondernemer, en de baan van mijn man staat vanwege de Covidcrisis op de tocht. We hebben vier jonge kinderen, dus die wil ik niet halsoverkop terug naar Belgie verhuizen als mijn man werkloos wordt. Als dat gebeurt wil ik mijn gezin kunnen sponsoren. 

Antwoord: dat hangt van je license af. De keuze voor een license moet je niet alleen maken op basis van de prijs bij de start van je bedrijf. 

Wat wij vaak zien is dat mensen kiezen voor de “goedkoopste” optie, en denken dat je het allemaal wel zelf kunt doen, of met behulp van een Engelse adviseur die duizend dirham goedkoper is dan wij zijn. Zo hebben de afgelopen jaren veel mensen gekozen voor de Fujairah freezone. 

En komen ze tot de ontdekking dat ze vervolgens geen bankrekening kunnen openen, hun familieleden niet kunnen sponsoren en dat overheden niet willen samenwerken. En aangezien de UK-adviseur totaal geen kennis heeft van het fiscale recht, klopt ook nog eens de Nederlandse of Belgische belastingdienst aan jouw deur. Want de freezone blijkt een publiek doorzoekbaar register van aandeelhouders te hebben wat op internet te vinden is. 

Het enige wat je dan nog kunt doen is je bedrijf ontbinden en ergens anders een nieuw bedrijf opzetten. 

En dan lacht de Freezone in zijn goedgevulde vuistje. Want dat beëindigen van je bedrijf kost een heleboel geld. 

Zo heb je jarenlang “plezier” van de duizend dirham die je je bespaard hebt.

© Hilda van der Tuin, november 2021