google-site-verification: googlec8871940a472dc16.html

Als ik een bedrijf start, mag ik dan een auto importeren vanuit de UAE?

#Vraag aan Paul; Als ik een bedrijf start in de UAE, mag ik dan een auto importeren naar Nederland? 

Antwoord: Ja....het blijft natuurlijk erg verleidelijk; auto's zijn grofweg de helft van de prijs in Nederland, soms nog minder. Kijk maar naar Dubizzle en vervolgens naar Marktplaats en kies een beetje een luxe sedan. Een Porsche Macan kost op Marktplaats €59.000 en een vergelijkbare is in de UAE circa €30.000. 

Het flauwe antwoord is; iedereen mag elke auto importeren die je in Nederland ook ziet rijden. Maar daar gaat het je niet om. Als je een auto importeert, dan betaal je daar de BPM over en BTW. Over de nieuw-waarde. En dan is het al snel uit met de pret. 

Wanneer mag je nu een auto 'belastingvrij' importeren. 
Dat mag als je aan de volgende regels voldoet: 

  • Je neemt de auto mee uit de UAE als 'verhuisgoed'
  • Dat mag als je minstens een jaar in de UAE hebt gewoond, 
  • en de auto minstens een half jaar hebt gebruikt. 
  • Let op; in je bezit hebben is iets anders dan gebruiken. Je moet er dus echt in gereden hebben. 
  • Je moet ook echt uitgeschreven zijn uit Nederland. Interessant detail; het maakt niet uit hoe lang je uit Nederland bent uitgeschreven, als je je maar uitgeschreven hebt. 

Als je vervolgens terug komt naar Nederland, dan mag je de auto waar je minimaal een half jaar in gereden hebt, belastingvrij invoeren. 

Er is geen limiet aan het aantal auto's wat je mag invoeren. Er is echter een grote maar.... aan dit hele leuke verhaal; je mag gedurende het eerste jaar dat je weer in Nederland bent, de auto niet verkopen, niet verhuren, zelfs niet uitlenen. Dit kan in theorie zelfs gedonder geven als je partner erin rijdt terwijl je verder 'niets' van elkaar bent behalve dat je op hetzelfde adres woont. Dus nee, de buurman mag niet even een ritje maken.

Snelle handel zit er dus niet in; zeer betaalbaar rijden behoort daarentegen wel degelijk tot de mogelijkheden. Je zou kunnen zeggen dat je de wagen na een jaar verkoopt voor de prijs waarvoor je 'm gekocht hebt + de benzine. Dan heb je dus een jaar lang geen afschrijving of bezine betaald (Aan diesels doen ze niet in de UAE, dus het wordt sowieso een benzine-auto). Toch erg verleidelijk dus. 

© Hilda van der Tuin, november 2021