google-site-verification: googlec8871940a472dc16.html

Een PRO, een POA een power of attorney….


#VraagaanPaul Ik moet regelmatig dingen regelen bij de FreeZone maar ik woon nog in Nederland en mijn bedrijf in de UAE staat nog in de grondverf zogezegd. Het duurt nog even voordat ik daar goed los kan. Nu vlieg ik regelmatig in om handtekeningen te zetten op naar mijn mening onbenullige formulieren. Hoe los ik dit op? Ik heb iets gehoord over een Power of Attorney...

Antwoord: Een Power of Attorney is in essentie een brief waarmee je iemand een volmacht geeft om namens jou of jouw bedrijf te handelen. En alleen bij rechtszaken in de UAE is het verplicht een gelegaliseerde Power of Attorney te maken die bovendien in het Arabisch vertaald moet worden.

In dit geval kan het eenvoudiger; je machtigt een PRO, en dat staat voor Public Relationship Officer wat een verwarrende titel is voor iemand die bevoegd is om voor jou documenten in ontvangst te nemen en ook te tekenen. Hier zie je overigens een mooi voorbeeld van een cryptisch resultaat van een vreemde vertaling. Iets wat wel vaker gebeurt in de Verenigde Arabische Emiraten, want met Public Relations zoals wij dat kennen heeft het niets te maken. In principe kan elke persoon die een Emirates ID heeft voor jou optreden als 'PRO'.

Je maakt een brief met jouw ‘letter head’ dus in kleur met je logo erop. Dat logo heb je vast al klaar. Daarop schrijf je de naam van de PRO, het paspoortnummer en het visumnummer. Je schrijft uiteraard ook je eigen naam op, je bedrijfsnaam en je licentienummer. Als je het al voor elkaar hebt, ook je eigen visumnummer opschrijven. Je vermeldt duidelijk waarvoor deze persoon mag optreden, bijvoorbeeld: ‘all maters regarding the Free Zone X’. En het allerbelangrijkste…je zet een stempel op de brief. Zonder stempel heeft de brief geen enkele waarde. Je hoeft niet al te bang te zijn dat je PRO er met je bedrijf vandoor gaat of de kas. In de brief zet je duidelijk waartoe de PRO bevoegd is en dat wordt gecontroleert. 

Daarna hecht je aan die brief een kopie van jullie paspoorten, de licentie, en de visa en klaar is kees. De persoon die je hebt aangewezen mag nu namens jou optreden, op de aangegeven Freezone.

Je kunt dit natuurlijk uitbreiden naar andere zaken. Bijvoorbeeld iemand die namens jou mag optreden bij een makelaar of bij een auto-dealer. Hou er daarbij rekening mee dat de Freezones volledig gewend zijn aan PRO’s (je struikelt erover bij wijze van spreken) en andere groepen veel minder.

© Hilda van der Tuin, november 2021