google-site-verification: googlec8871940a472dc16.html

Over twee ondernemers en twee boten

Over twee ondernemers en twee boten 

Dit is een verhaal over twee ondernemers. Beide ondernemers maken evenveel omzet, en beide ondernemers maken evenveel kosten. En beide ondernemers zijn bootfanaten. Alleen op het water zijn ze echt gelukkig. 

De ene ondernemer zit in het fraaie Nederland, de andere ondernemer zit in de Verenigde Arabische Emiraten.

Om een bedrijf te starten in Nederland was de Nederlandse ondernemer ongeveer €50 kwijt. En als hij een BV wil starten en een beetje goed rond kijkt, kan dat voor € 500, eenmalig. 

Om een onderneming te starten in de Verenigde Arabische Emiraten was de ondernemer aldaar alles bij elkaar € 10.000 kwijt. Een flinke sloot geld. Maar daarvoor had ze dan wel meteen een verblijfsvergunning voor drie jaar en een adviseur die het hele proces uit handen nam. Elk jaar moest de bedrijfsvergunning, niet te verwarren met de verblijfsvergunning, worden verlengd. Dat kostte nog eens € 6.000 extra per jaar, dus zo’n €500 per maand. 

Beide ondernemers waren geheel onvrijwillig incassant geworden voor de belasting toegevoegde waarde, in Nederland btw, in de Verenigde Arabische Emiraten bekend als VAT. 

De ondernemer in Nederland keert zich het minimum DGA salaris uit wat €46.000 per jaar is. Verplicht. Daarover moet Inkomstenbelasting worden betaald en wel €17.181. 

De ondernemer in de Verenigde Arabische Emiraten moet ook eten en drinken en keert zichzelf ook €46.000 per jaar uit; €3.833 euro per maand. Geheel onbelast. 

Beide ondernemers draaiden 3 ton omzet gerekend in euro’s, en hadden een ton kosten. Het waren beiden zeer goede ondernemers. Een bruto winst van 2 ton is iets om trots op de zijn. De salarissen zaten in die ene ton kosten. 

Beide ondernemers zijn zeer grote liefhebbers van boten. Met name snelle speedboten. Bij de ondernemers besluiten om de 2 ton die ze hebben overgehouden in het goede jaar te investeren in een boot. Een snelle boot. 

De ondernemer in Nederland doet dat door zichzelf een dividend-uitkering te geven. En hoewel er twee al lang beloofd is dat de dividendbelasting zou worden afgeschaft is dat weer niet gebeurd. Voordat de Nederlandse ondernemer die dividend uitkering aan zichzelf kan doen, moet hij vennootschapsbelasting betalen, 16,5%. Da’s is €33.000 vennootschapsbelasting.  De € 167.000 die dan nog resteert, keert hij aan zichzelf uit. Daarvoor moet hij een aandeelhoudersbesluit formaliseren en opstellen. Voor de veiligheid even de accountant bellen, die het papierwerk voor €150 in orde maakt. Die vertelt hem dat de dividendbelasting zelfs gestegen is naar 26,25% (!). Dus betaalt hij €44.255 aan dividend. Resteert €122.745 op zijn privé rekening + zijn salaris van €46.0000 minus de belasting van €17.181 =  €151.564. Gelukkig nog steeds genoeg voor een mooie snelle boot. Als hij de speedboot koopt, betaalt hij 21% btw. Daarom is zijn werkelijke koopkracht voor het kopen van een boot €125.259,50.

Nu gaan wij dezelfde exercitie doen voor de ondernemer in de Verenigde Arabische Emiraten. 

Ook zij heeft € 200.000 winst gemaakt. En heeft ze zichzelf een salaris van €46.000 op jaarbasis gegeven. Daarover heeft ze 0% belasting betaald, want de VAE kent geen inkomstenbelasting. Zij keert die € 200.000 winst, zonder enig formulier trouwens, uit op haar privé-rekening in de Verenigde Arabische Emiraten als ‘bonus’. In totaal krijgt ze dus €246.000 uitgekeerd uit haar bedrijf. Ze betaalt geen vennootschapsbelasting en ze betaalt ook geen dividend-belasting. Het geld is voor haar en zij mag het houden. Ook zij gaat shoppen voor een mooie speedboot. Op de speedboot wordt 5% btw geheven. Dat betekent dat haar koopkracht om een mooie boot te kopen € 234.285. is. Bijna €110.000 verschil. Daar staat tegenover dat haar kosten om het bedrijf te mogen hebben véél hoger waren dan de kosten in Nederland. Namelijk € 6.000 meer per jaar. Met andere woorden, als we appels met appels vergelijken, dan houdt zij ruim ’n ton méér over van de gemaakte winst.

Kortom;  als u denkt dat u in staat bent om winst te maken, vraag u dan heel erg goed af wáár u die winst wilt maken. Ondernemen is nooit makkelijk, in geen enkel land, Maar in Nederland is het vooral heel erg makkelijk om werknemer te zijn. 

Er is een keerzijde en ik ben daar niet blind voor. Maak je als ondernemer heel veel minder winst dan die geschetste twee ton, dan worden de Verenigde Arabische Emiraten al snel erg duur. Je betaalt immers minstens €500 per maand alleen al om je licentie te behouden. En geen belasting betalen is leuk, maar als je veel schoolgaande kinderen hebt dan zul je die in de Verenigde Arabische Emiraten naar een internationale school moeten brengen en dat kost voor vier kinderen al snel zo’n €3.000 per maand(!) Maar goed, zelfs in dat laatste geval koopt de ondernemer in de Verenigde Arabische Emiraten nog steeds een grotere boot.

© Hilda van der Tuin, november 2021