google-site-verification: googlec8871940a472dc16.html

Over de Belastingdienst, de Brexit en de Buit


Naar aanleiding van de Tories, die in het kader van de Brexit gedreigd hadden een wet te Flilibusteren, las ik dit op het onovertroffen https://onzetaal.nl/ 

"Er zit een Nederlands tintje aan dit woord: het Engelse filibuster komt van het Spaanse filibustero (‘piraat’), dat waarschijnlijk via het Frans afkomstig is van het Nederlandse vrijbuiter, een oud woord voor ‘kaper’, ‘zeerover’ of ‘avonturier’. Dat woord is afgeleid van vrijbuit of vrije buit: ‘buit waarover degene die hem verwerft als eigendom kan beschikken’.

"Buit waarover diegene die hem verwerft als eigendom kan beschikken". Het bracht mijn gedachten meteen bij Dubai:

Bij de afwezigheid van VPB (nog altijd 19% over de eerste 2 ton winst en de verlaging staat toch weer op losse schroeven en nog altijd 25% als het leuk begint te worden; voor winsten boven de 2 ton), dividendbelasting, Inkomstenbelasting, wegenbelasting, BPM, etc. etc. etc. is voor free-lancers hun omzet vaak 'buit waarover diegene die hem verwerft als eigendom kan beschikken’. Ook worden hier geen gemeentelijke heffingen gevraagd en die hakken er tegenwoordig in Nederland ook in. 

Daarvoor hoeft de freelancer dus niet in een tijdmachine te stappen om zeerover te worden. AMS-DXB boeken is voldoende.

© Hilda van der Tuin, november 2021