google-site-verification: googlec8871940a472dc16.html

Wat is nou een goedkope bedrijfslicentie in Dubai?

#VraagaanPaul welke licenties zijn duur en welke zijn goedkoop?

Antwoord: Da's lastig te zeggen; duur is datgene waar je geld aan uitgeeft en wat je verder niet gebruikt. Dat lijkt een dooddoener, maar bij veel dure licenties krijg je het recht om 4 visa uit te geven en krijg je kantoorruimte. Tsja, als je die vervolgens niet gebruikt, dan wordt het duur.

Wat sowieso heel erg duur is zijn alle licenties die iets te maken hebben met 'legal' en alle licenties die iets te maken hebben met 'broadcasting'.

Afgezien van die twee typishe dure beroepsgroepen, is de variatie erg groot, zowel van Free Zone tot Free Zone als van licentie tot licentie. Een eenvoudige Freelance licentie gaat tegenwoordig inclusief visumkosten voor zo'n 15.000 AED van de hand, wil je iets juridisch doen, reken dan op mìnstens het drievoudige daarvan.

Lang geleden moest je kantoorruimte huren en moest je ook vaak meteen minimaal 4 visa afnemen. Dat is allang niet meer zo. Al jaren zijn er zogenaamde flexi-desks (volgens mij nu in elke FreeZone) waarbij je uren huurt op een flex-werkplek, tegen een fractie van de kosten van een ‘real office'.

Dus het hangt echt af van je plannen. Veel Freezones (maar zeker niet alle) geven een behoorlijke korting als je voor 3 jaar betaalt. Dan is je licentie uiteraard ook drie jaar geldig en dat staat er ook op. Dat staat wel goed als je bij de bank aanklopt voor een bedrijfsrekening, maar dat had ik al eens eerder onder de aandacht gebracht.

Waar je bij je plannen altijd rekening mee moet houden, is dat het enerzijds verstandig is klein te beginnen, maar anderzijds zomaar kan zijn dat je van de eerste naar de zesde versnelling moet schakelen. Als dat moment zich voordoet, en je hebt de basis van je bedrijf niet op orde (facturatie / licentie / visa / recruitering / verkoop) dan is de kans er wel, maar kun je niet schakelen, en dat is zonde. In de UAE geldt: 

The godess of fortune only smiles at the well prepared.

© Hilda van der Tuin, november 2021