Dutch Lawyer in de UAE

Je Nederlandstalige antwoord op al jouw UAE-vragen.



Wanneer heb je nu echt een expat testament nodig in de VAE?

Nemo wil weten of, als hij een appartement koopt in Dubai, hij dan een testament moet hebben voor expats om de Sharia wetgeving te omzeilen, of dat het wordt geregeld en afgewikkeld via het testament in zijn eigen land.


Ik ga deze vraag beantwoorden en ik trek hem ook wat breder.

Wanneer heb je nou een testament nodig, een expat testament,in de Emiraten? De eerste lijn in het sand, die ik kan trekken, is dat een Nederlands testament per definitie geen geldingskracht heeft hier in de Emiraten. Dat is ook logisch. Probeer je het omgekeerde voor te stellen: Iemand maakt een testament in Nigeria en gaat vervolgens vertellen hoe dat testament de bezittingen die hij heeft in Nederland gaat verdelen. Dan zegt in Nederland ook een notaris dat is leuk maar dat testament uit Nigeria dat heeft heeft hier geen geldingskracht. Laat je ook niks wijs maken over wereldwijde testamenten, zoals onder andere DIFC daarmee schermt. Onzin. Dus je hebt hier een testament nodig om de Sharia wetgeving te omzeilen.


Maar Paul, ik ben Moslim en ik vind het helemaal niet erg die Sharia wetgeving. Nou dat is prima, maar hou er rekening mee dat als je wel al je bezittingen laat afwikkelen via de Sharia, dat dan een Sharia rechter gaat bepalen wie wat krijgt. Dat kan even duren, met de nadruk op even.

Kortom er zijn twee no-brainers voor het hebben van een expat testament. Ter informatie: ook als je Moslim bent, mag je een expat testament laten registreren.


The first one, de eerste no-brainer is als je kinderen hebt die hier in de Emiraten wonen. Dan moet je zorgen dat je een testament hebt, een expat testament. Zodat duidelijk is wat er met die kinderen moet worden gedaan wanneer onverhoopt jij en je man of jij en je vrouw komen te overlijden.

De tweede no-brainer, wat mij betreft, is: wanneer je een appartement hebt gekocht, dan heb je een aanmerkelijk bezit in de Emiraten, en op dat moment is het bijzonder onverstandig, om niet te zeggen dom, als je geen expat testament hebt laten registreren.


Dan is er een twijfelgeval. En dat twijfelgeval is: je hebt een bedrijf in de Emiraten, er staat niet veel op de balans, laten we zeggen 10 of 20.000 euro op de bankrekening. Als je accepteert dat dat geld niet meteen naar je nabestaanden gaat en voor een lange tijd untouchable zal zijn en misschien wel helemaal verdwijnt, dan kun je een testament uitstellen. Doe het niet te lang, want als het vermogen van je bedrijf serieuze vormen aan gaat nemen, ja dan mag je zelf gaan bepalen waar je die grens dan trekt. Dan is het toch ook weer heel verstandig om een expat testament te nemen. Ik hoop dat NN met dit antwoord tevreden is.